اخبار

نشست ارائه گزارش فرصت مطالعاتی عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان برگزار شد

۱۴۰۴/۰۲/۱۴

نشست ارائه گزارش فرصت مطالعاتی کاربردی دکتر محمد عباسی، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، نشست ارائه گزارش با عنوان «بررسی مدل ساختاری رابطه هویت ایرانی اسلامی با سلامت روانی از طریق میانجی‌گری سرمایه روانشناختی در دانش‌آموزان شهرستان پلدختر» برگزار شد.

نشست مذکور با حضور دکتر مجتبی گراوند معاون پژوهشی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، رضا آساره، رئیس اداره ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه لرستان و تعدادی از دانشجویان دانشگاه لرستان در سالن جلسات دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.

اجرای دوره‌های فرصت‌ مطالعاتی از حوزه‌های کاری مدیریت ارتباط با جامعه و کارآفرینی دانشگاه لرستان است که زیرنظر معاونت پژوهش و فناوری این دانشگاه قرار دارد.

مدیر گروه ارتباط با جامعه و کارآفرینی دانشگاه لرستان، دکتر میثم دوستی‌زاده است.

در نشست مذکور که روز یکشنبه، 14 اردیبهشت‌ماه سال جاری برگزار شد، دکتر عباسی به تشریح گزارش فرصت مطالعاتی‌اش پرداخت و شرکت‌کنندگان در نشست نیز دیدگاه‌ها و پرسش‌های علمی مرتبط با موضوع را بیان کردند.

بخشی از محتوای ارائه‌شده در گزارش فرصت مطالعاتی دکتر محمد عباسی:

طرح حاضر با هدف بررسی نقش میانجی سرمایه روانشناختی در رابطۀ بین هویت ایرانی ـ اسلامی با سلامت روانی دانش­آموزان شهرستان پلدختر اجرا شد.

طرح حاضر، توصیفی – همبستگی از نوع مدل­ معادلات ساختاری بود.

جامعه آماری پژوهش، دانش­آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان پلدختر در سال تحصیلی 1403-1402 شامل 1650 نفر (850 پسر و 800 دختر) بود. حجم نمونه مورد قبول در مطالعه حاضر 300 دانش‌آموز برآورد شد.

برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌هایی شامل پرسشنامه هویت ایرانی – اسلامی راشدی (1400)، پرسشنامه سرمایه روان­شناختی لوتانز (2007) و پرسشنامه سلامت روان که­یس و همکاران (2008) استفاده شد.

ملاک­های ورود به پژوهش، رضایت شرکت­کننده برای تکمیل پرسشنامه، محدوده سنی 14 تا 18 سال، دوره دوم متوسطه و ملاک خروج از پژوهش، عدم موافقت شرکت­کننده برای تکمیل پرسشنامه و تکمیل ناقص پرسشنامه­ها بود.

رضایت آگاهانه از تمام شرکت­کنندگان در مطالعه و رازداری از ملاحظات اخلاقی این پژوهش بود.

به منظور تحلیل داده­ها از روش مدل­یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم­افزارهای SPSS-26 و AMOS-24 بهره‌گیری شد.

نتایج جمعیت‌شناختی نشان داد که تعداد 116 نفر (6/38 درصد) از شرکت‌کنندگان 16 سال، 126 نفر (42 درصد) از آنان 17 سال و 58 نفر (4/19 درصد) از آنان 18 سال سن داشتند.

میانگین سنی و انحراف معیار آن به ترتیب 81/16 و 598/0 بود.

در این پژوهش پیش‌فرض‌هایی همچون نرمال بودن تک متغیری و چند متغیری، هم‌خطی چندگانه بررسی و تأیید شد.

یافته­‌ها نشان داد هویت ایرانی – اسلامی، اثر مستقیم و معناداری بر سلامت روان دارد (01/0>P).

هویت ایرانی – اسلامی با سرمایه روان­شناختی رابطه مثبت و معناداری دارد (01/0>P).

سرمایه روان­شناختی و سلامت روان رابطه مثبت و معناداری دارد (01/0>P).

رابطه غیر مستقیم بین هویت ایرانی – اسلامی و سلامت روان از طریق سرمایه روان­شناختی مثبت و معنادار بود (01/0>P).

مدل ساختاری پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود و قابل ذکر است که تمامی شاخص‌های مربوط به برازش مدل از جمله χ2/df1، CFI، NFI و RMSEA بررسی و تأیید شد.

با توجه به یافته‌ها می‌توان نتیجه گرفت: زمانی که هویت ایرانی – اسلامی در دانش­آموز نهادینه می­شود و دانش­آموز با حقایق دنیا از نگاه دین آشنا می­شود و همین‌طور با نگاه کردن به زندگی الگوهای دینی و ایرانی و همچنین با تکیه بر الطاف الهی و حفظ ایمان و آرامش خود مطابق با آیه قرآن (الا بذکرالله تطمئن القلوب)، دانش­آموز می­تواند به نقطه­ای برسد که در مقابله با چالش­ها در جریان تحصیل و محیط زندگی از خود تاب­آوری نشان داده و با تکیه بر قدرت بی­انتهای الهی که مایه امیدواری و خوشبینی به نتایج کارها است به نوعی خودکارآمدی دست یابد که بتواند با این چالش­ها به شکل مطلوبی پاسخ دهد.

در نهایت می­توان گفت استرس، اضطراب و رضایت کمتر از زندگی، می­تواند ناشی از سرمایه­های روانشناختی مثل خودکارآمدی پایین، خوشبینی کمتر باشد که بر سلامت روان دانش­آموزان تأثیر منفی می‌گذارد.

بنابراین می­توان گفت افزایش سرمایه­های روانشناختی به وسیله هویت ایرانی – اسلامی می­تواند منجر به افزایش سلامت روان دانش­آموزان شود.

گفتنی است از طرح حاضر، مقاله‌ای علمی پژوهشی در شماره زمستان 1403 مجله مسائل کاربردی در تعلیم و تربیت اسلامی نمایه شده در ISC و با رتبه Q1 و ضریب تاثیر 0.979 به چاپ رسیده است.

گزارش تصویری

۱۴۰۴/۰۲/۱۴ - ۲۱:۰۳
۹۱۳ بازدید